Zdowie i uroda

Co jeść, by zwiększyć odporność?

Co jeść, by zwiększyć odporność?

Nie da się ukryć, że na zwiększenie naszej odporności wpływa nie tylko minimum wysiłku fizycznego – sport, ale również zdrowa, zbilansowana dieta. Niezależnie od tego jak wiele wolnego czasu posiadasz, jaki tryb życia preferujesz, oraz o jakich godzinach pracujesz, zawsze znajdziesz chwile, by zastosować w swojej diecie podane niżej przysmaki.

Pamiętaj, że regularne ich spożywanie nie tylko wpłynie na Twoją odporność, ale również na ogólną kondycję ciała i… wygląd.

Zarówno żywność jak i odpowiedni sposób odżywiania mogą znacząco wpłynąć na odporność naszego organizmu, a tym samym ochronić nas przed infekcjami. Wiele smakołyków znajdujących się w naszej kuchni ma właściwości bakteriobójcze, a więc może również wyleczyć nas z choroby, jeżeli układ immunologiczny zawiedzie. Jeśli chodzi o warzywa, niewątpliwie dominuje tutaj czosnek. Większość z nas za nim nie przepada. Nic dziwnego – zapach potrafi odstraszyć. Jednakże czosnek posiada substancje zwaną allicynę, która natomiast odznacza się właściwościami bakteriobójczymi oraz bakteriostatycznymi. Te z pozoru niewinne warzywko nie tylko wpływa na nasz układ odpornościowy, ale również leczy przeziębienie i infekcje układu oddechowego.

Podobne właściwości, co czosnek posiada cebula. Jeszcze niedawno lekiem na przeziębienie, a nawet infekcje dróg moczowych był syrop z cebuli, chociaż niezbyt smaczny pomagał niemal natychmiastowo. Oczywiście w naszej diecie nie może zabraknąć warzyw oraz owoców bogatych w witaminę C. Jak wiemy witamina ta znacząco poprawia odporność organizmu i łagodzi przebieg wszelkiego rodzaju infekcji. Najwięcej witaminy C znajduje się w papryce, brokułach, kapuście, cebuli, ziemniakach, cytrusach oraz porzeczce. Pamiętajmy jednak, że w celu dostarczenia maksymalnej dawki substancji do organizmu, zaleca się spożywanie owoców i warzyw niepoddanych wcześniej obróbce termicznej.

Nie tylko warzywa i owoce wpływają na naszą odporność. W celu jej naturalnego zwiększenia warto zbilansować dietę i dodać do niej oleje. Duża ilość zawartej w niej witaminy E chroni nas przed infekcjami, a także ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Na uwagę zasługuje również chude mięso, w którym znajduje się dużo cynku, wędliny oraz jajka, gdzie natomiast jest żelazo. W naszej diecie nie powinno również zabraknąć owoców morza oraz nasion roślin strączkowych.

Istnieje szereg produktów, których regularne spożywanie naturalnie wzmocni naszą odporność. Nie zapominajmy również o ziołach i przyprawach, które również zawierają wiele mikro- i makroskładników.

Udostępnij