Dobra kawa do ekspresu – czym się cechuje?

Zainwestowanie w dobry ekspres do kawy to zdecydowanie jedna z najlepszych inwestycji, jaką mogą poczynić osoby ceniące sobie dobrą kawę. W przypadku punktów gastronomicznych zaś jest to niezbędne, gdyż chyba nikt nie wyobraża sobie, by podawać swym gościom kawę zalewaną wrzątkiem, a parzenie jej za pomocą kawiarki byłoby zupełnie nieefektywne. Znaczenie ma też jednak to, by dobrze dobrać do ekspresu kawę. Jakie cechy powinna ona posiadać, by usatysfakcjonować nawet najbardziej wybrednych koneserów?

Pełnia smaku i aromatu

Kto nigdy nie pił dobrej kawy, ten nie zdaje sobie sprawy z tego, jak złożony może być jej smak. Najlepsze mieszanki nie tylko są gorzkie i kwaskowate, ale też słodkie, posiadać mogą smak zbliżony do czekolady, kakao, nieraz też wyczuwalne są nuty owoców. Rozkoszowanie się taką kawą to prawdziwa przyjemność, nie tylko sposób na pobudzenie, nie warto więc oszczędzać – choć oczywiście jednocześnie nie oznacza to, że dobra kawa do ekspresu musi kosztować krocie.

Istotnym walorem tego szlachetnego napoju jest też aromat. Jest to ważny dodatkowy bonus, który często już sam w sobie pobudza i poprawia nastrój. Wiele osób kocha zapach kawy, a aby móc w pełni odkryć jego walory, warto stawiać przede wszystkim na kawę ziarnistą – oczywiście jeśli posiada się odpowiedni ekspres. Zmielona tuż przed zaparzeniem w dobrym ekspresie kawa nie będzie miała sobie równych. Dobre ekspresy mają wbudowane stalowe młynki, które dodatkowo często mielą kawę na różnych poziomach, co pozwala na uzyskiwanie różnych efektów. Gdy zaś ekspres nie posiada młynka, warto zaopatrzyć się w niego oddzielnie – to także będzie jedna z lepszych inwestycji.
Dobra kawa musi też oczywiście być mocna.

Parzenie kawy w profesjonalnych warunkach

Gdy chce się podawać naprawdę dobrą kawę swym gościom w kawiarni czy barze, trzeba zainwestować nie tylko w świetną kawę, ale też dobry ekspres. Optymalnym wyborem będzie ekspres kolbowy, a w tej kategorii szczególną popularnością cieszą się między innymi ekspresy Bezzera, które zwykle mają dużą pojemność i pozwalają na szybkie przyrządzanie dużych ilości kawy. Dzięki temu świetnie sprawdzają się nawet w punktach przyjmujących dużą liczbę klientów.